Breaking News

De ce nu este corectă măsura de a SACRIFICA BĂTRÂNII în favoarea tinerilor cu șanse mai mari de supraviețuire

Italia, Spania și mai nou Marea Britanie au luat decizia de a da prioritate la aparatele de ventilat tinerilor, în defavoarea bătrânilor. Dar cât de corectă și morală este această decizie?

În Spania medicii trebuie să aleagă cine moare în lupta împotriva CORONAVIRUSULUI În Spania medicii trebuie să aleagă cine moare în lupta împotriva CORONAVIRUSULUI - © Foto: Pablo Cuadra/Getty Images Europe
Distribuie:

Sunt două săptămâni de când a fost publicat articolul de mai jos

Bătrânii peste 80 de ani nu vor primi tratament la terapie intensivă dacă situația se înrăutățește în ITALIA

Mulți de pe Facebook au raportat și blocat informația pe motiv de ”fake news”. Asta chiar dacă sursa informației era dată explicit cu link-ul care ducea direct la sursa articolului. Mai jos sunt câteva comentarii, unele decente, altele complet cretine care au fost făcute în contextul dat.

Comentarii Facebook

Comentarii Facebook

Din păcate la două săptămâni distanță, acest scenariu sumbru va deveni o realitate în România. Într-un interviu acordat jurnalistului Victor Ciutacu, actualul Ministru al Sănătății a spus:

Nelu Tătaru:

Da, noi avem în acest moment mai multe importuri pe care le facem. Sunt şi în derulare, săptămâna viitoare avem 3 transporturi aeriene care vor aduce atât materiale, atât echipamente de protecţie şi ventilatoare.

Victor Ciutacu:

Deci nu doar materiale..

Nelu Tătaru:

Nu, nu, şi materiale de protecţie, și materiale sanitare. Dacă ne uitam în Spania şi Italia, lupta se dă pe acele ventilatoare. Uitaţi-vă că şi în Spania şi Italia, deja ce este peste 65 de ani sunt scoase de pe ventilatoare şi sunt trecuţi cei tineri, care au nevoie. E groaznic să alegi la un moment dat cine să traiască şi cine să moară.

Victor Ciutacu:

Dacă aţi fi în situatia asta, aţi avea inima să faceţi aşa ceva?

Nelu Tătaru:

Vom trata fiecare pacient cu resursele pe care le avem. Italienii şi spaniolii au luat decizia, chiar dacă e drastică, că persoanele peste 65 de ani să nu fie puse pe ventilator. La un moment dat, cazurile critice sunt cele care cer oxigen. Cererea de oxigen se face ori pe un suport relativ, cu camera de presiune negativă, când pacientul încă respiră singur sau dacă nu pe acea respiraţie asistata, în care plămânul primeşte artificial acel oxigen de care are nevoie. Avem şi tehnologiile ECMO, în care e o circulaţie extracorporală a sângelui care e oxigenat artificial.

Întrebarea care se pune este dacă din punct de vedere moral și profesional este corectă o astfel de decizie.

Cine sunt vectorii inițiali de răspândire a bolii

În contextul actual mii, de conaționali s-au întors din focarele de infecție cele mai afectate din Europa, Itali, Spania, Franța, Germania. Ei sunt ”bonbele biologice” care au declanșat isteria, pentru că în momentul de față este o isterie generalizată. Isteria se manifestă atât la nivelul factorului decizional, cât și la nivelul factorului uman.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă, că până în prezent aproximativ 200.000 de români s-au întors în ţară, iar până la Paşte autorităţile se aşteaptă la încă 200.000. România se pregăteşte de scenariul 4, iar o nouă ordonanţă militară a fost publicată duminică.

Ministrul a mai spus că se aşteaptă ca vârful epidemiei din România să aibă loc undeva la jumătatea lunii aprilie, când numărul infectărilor ar putea atinge 10.000. „Dacă avem un vârf lin, atunci avem şi o cădere mai lină, cu posibilitatea unui vârf mai mic în toamnă, dar deja suntem imunizaţi ca şi indivizi şi atunci el va fi un vârf foarte mic, având în vedere că poate în şase luni vom avea şi acel vaccin. Dacă avem un vârf foarte ascuţit, atunci vom avea şi efecte nefaste, cu cazuri critice şi cu destul de multe decese” a spus Tătaru.

Apel la românii reveniţi din Diaspora

„Sunt nişte oameni care au venit de frică, dar ajunşi aici bravează. Sunt nişte oameni care au fugit de moarte, dar pot aduce moartea la noi. Dacă nu-şi respectă propria imagine sau propriul corp, să aibă un respect pentru bătrânii, pentru copiii şi pentru toţi cei din jurul lor”, a spus acesta, conform DIGI24.

Aceștia sunt primii care au beneficiat de îngrijire medicală chiar și în condițiile în care nu au contribuit cu nimic la dotarea și funcționarea sistemului medical românesc. De ce să aibă un tânăr din categoria de mai sus prioritate în fața unui senior de peste 65 de ani? Acesta se bucură de o pensie binemeritată și a contribuit ani de zile, atât la sistemul de pensii cât și la cel de sănătate pentru a avea dreptul la pensie și tratament.

Conform acestui scenariu, este foarte probabil ca zeci sau sute de români peste 65 de ani, să fie sacrificați. Dar este imoral să fie sacrificați  în favoarea celor veniți din afară care nu au contribuit deloc la sistemul de sănătate din România. Care nu au fost responsabili și nu s-au supus regulilor impuse de autorități. Care profită de un sistem pe care l-au criticat și numit de rahat.

De ce nu se poate invoca și așa zisul ”scenariu de război” în lupta împotriva COVID-19

În primul rând pentru că au fost cazuri foarte mediatizate în care persoane vârstnice, au câștigat lupta cu boala. Este vorba și de persoane trecute de 100 de ani.

În al doilea rând pentru că nu se acordă principiul ”egalității de șanse” tuturor. În război, se știe că luptă o categorie de personal relativ tânără (20-40 de ani). Traumatismele tratate sunt severe și șansele de supraviețuire sunt mai ușor de cuantificat. În cazul pandemiei de CORONAVIRUS, există doar șansa teoretică, dată de statistică. Faptul că un tânăr are mai multe șanse de supraviețuire față de un bătrân este doar statistic.

Da, există și percepția că un bătrân va accepta întotdeauna să se sacrifice pentru un tânăr. Vezi cazul mult mediatizat al unui preot italian.  Acesta a cedat ventilatorul cumpărat de enoriași pentru el, unui tânăr pe care nici măcar nu îl cunoștea.

Prin consimțământ, la fel ca în cazul donatorilor de organe, acest lucru se poate face. Dar regula ”primul venit, primul servit” ar trebui să funcționeze în plină pandemie de COVID-19. Altfel nu știu cum vor trăi medicii după ce se termină această nebunie. Gândul că au luat decizia corectă și nu au trimis la moarte bătrâni cu șanse, i-ar putea bântui toată viața. Decizia venită de la o conducere vremelnică și conjuncturală nu îi va feri de remușcări și nu îi va absolvi de vină.

Poate ești interesat:

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*