Breaking News

COALIȚIA a 62 de țări cere o anchetă independentă asupra pandemiei CORONAVIRUSULUI

O coaliție formată din 62 de națiuni va sprijini apelul Australiei pentru o anchetă independentă care să clarifice originile coronavirusului

Adunarea Mondială a Sănătății Adunarea Mondială a Sănătății - © www.who.int
Distribuie:

O coaliție formată din 62 de țări va cere o anchetă independentă asupra pandemiei COVID-19, care să clarifice originile coronavirusului, informează Daily Mail.

Inițiativa este susținută de întreaga Uniune Europeană formată din 27 de membri. Printre țările din afara blocului comunitar se numără Noua Zeelandă, Indonezia, Japonia, Marea Britanie, India, Canada, Rusia, Mexic și Brazilia. Propunerea urmează să fie supusă la vot marți, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății.

Adunarea, formată din miniștri ai sănătății din cele 194 de state ale Organizației Mondiale a Sănătății, se întâlnește o dată pe an la Geneva, în Elveția. În cadrul acestei adunări se stabilește politica de sănătate pentru OMS. Anul acesta va avea loc online, iar ministrul australian al Sănătății, Greg Hunt, va prezenta și va supune dezbaterii rezoluția. Propunerea este o versiune mai dură a unei rezoluții anterioare a Uniunii Europene.

Anchetă independentă asupra pandemiei COVID-19

Rezoluția se adresează directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acestuia i se cere să „inițieze cât mai curând posibil și, în consultare cu statele membre, un proces în trepte de evaluare imparțială, independentă și cuprinzătoare”. Se mai solicită o revizuire a „eficacității mecanismelor aflate la dispoziția OMS”. În plus se vor evalua acțiunile OMS și calendarul organizației referitor la pandemia de COVID-19.

Moțiunea nu menționează în mod specific China sau orașul Wuhan, de unde se crede că a izbucnit focarul. SUA au făcut eforturi pentru un limbaj mai dur și investigarea în mod special a felului cum a început epidemia în Wuhan. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut tuturor națiunilor să sprijine acest demers.

Tedros Adhanom și Președintele Xi Ji Ping

Tedros Adhanom și Președintele Xi Ji Ping – © REUTERS

China a fost acuzată că a mușamalizat severitatea pandemiei după izbucnirea acesteia. Acest lucru a făcut ca lumea să întârzie cu săptămâni vitale, în lupta împotriva pandemiei. Președintele Chinei Xi Jinping știa despre coronavirus încă din 7 ianuarie. Cu toate acestea, China a închis epicentrul focarului, provincia Hubei, abia pe 23 ianuarie. În toată perioada respectivă peste cinci milioane de oameni au călătorit nestingheriți prin China și restul lumii. Acest lucru a făcut posibil ca epidemia din China să se transforme într-o pandemie globală.

Poate ești interesat:

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*