Breaking News

Mafia columbiană execută persoanele care nu respectă carantina

Grupurile înarmate patrulează pe străzi în costume de protecție Hazmat, în timp ce decesele provocate de coronavirus în această țară au ajuns la 5.814

Mafia columbiană execută persoanele care nu respectă carantina Mafia columbiană execută persoanele care nu respectă carantina - © AFP via Getty Images
Distribuie:

Mafia columbiană a organizat grupuri ilegale înarmate care impun carantine stricte împotriva COVID-19 în anumite părți din Columbia, informează Daily Mail.

Fenomenul are loc în zonele unde statul are o prezență slabă, iar aceste grupuri amenință sau chiar ucid pe cei care nu se conformează. Avertismentul  fost dat miercuri de organizația Human Rights Watch.

Cel puțin nouă persoane au fost asasinate în ultimele luni. Acestea fie au refuzat să respecte restricțiile fie s-au opus în mod activ acestora. Un bărbat, lider local al unei comunități, pe nume Edison Leon, a fost ucis în iunie.  Acesta a trimis o scrisoare în care a avertizat autoritățile locale despre abuzurile făcute de membrii unui grup numit ‘La Mafia’. „Nu sunt dispus să continui să-mi trimit oamenii la moarte”, a scris el. Câteva zile mai târziu a fost ucis.

Mafia columbiană a instituit propriile reguli

Cazurile COVID-19 au crescut constant în Columbia, fiind până ieri 165.169 cazuri confirmate. De asemenea, au fost înregistrate 5.814 decese. În orașul port Tumaco de pe coasta Pacificului, unul dintre cele mai periculoase locuri din Columbia, bandele au interzis locuitorilor să pescuiască.

De asemenea, au impus restricții de circulație începând cu ora 17:00, care sunt mult mai restrictive decât cel impuse de guvern. „Pedepsele draconice impuse de grupurile armate pentru a preveni răspândirea COVID-19 pun în pericol oamenii din comunități îndepărtate și sărace din Columbia, care riscă să fie atacați și chiar uciși dacă își părăsesc casele”, a declarat Jose Miguel Vivanco, director american pentru Human Rights Watch.

Human Rights Watch a declanșat o anchetă

Vivanco a declarat că aceste grupuri folosesc pandemia pentru a-și afirma controlul. În acest fel obțin și legitimitate în ochii publicului, dar acționează și de frica virusului în sine. Multe dintre zonele rurale unde operează grupurile nu au spitale echipate cu ventilatoare. În aceste condiții nu îi pot trata pe cei care se îmbolnăvesc grav.

Națiunea se confruntă cu pandemia în același timp în care se confruntă cu o serie de alte probleme grave. Acestea includ producția masivă de coca, traficul de droguri și uciderea liderilor sociali. Rata șomajului din Columbia este de aproximativ 21 la sută. Oficialii estimează că 4,7 milioane de oameni vor deveni din nou săraci până la sfârșitul anului.

Human Rights Watch a făcut o anchetă. Aceasta a constatat că grupurile armate ilegale impun reguli pentru a stopa răspândirea COVID-19. Fenomenul este prezent în cel puțin 11 dintre cele 32 de state din Columbia.

[smartslider3 slider=16]

Poate ești interesat:

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*