Breaking News

China își flexează mușchii pentru a-și afirma militar controlul în Marea Chinei de Sud provocând SUA

Beijingul profită de criza Covid pentru a-și afirma controlul asupra Mării Chinei de Sud din punct de vedere strategic, iar SUA trimite trei nave de război ca răspuns

China își flexează mușchii pentru a-și afirma militar controlul în Marea Chinei de Sud China își flexează mușchii pentru a-și afirma militar controlul în Marea Chinei de Sud
Distribuie:

China a profitat de lupta mondială împotriva Covid-19 pentru a-și afirma militar controlul în Marea Chinei de Sud, făcând o impresionantă demonstrație a puterii sale de foc militare, informează Daily Mail.

China pune presiune și încearcă să-și impună revendicările sale ilegale asupra terenurilor și câmpurilor petroliere dintr-o zonă de peste cinci milioane de kilometri pătrați din Marea Chinei de Sud. Mișcările au declanșat un răspuns imediat din partea președintelui american Donald Trump. Washingtonul este profund îngrijorat de dorința nestăpânită de teritorii a Beijingului. Modul în care militarii chinezi au ocupat aproape invizibil zonele vizate, a determinat Washingtonul să trimită trei nave de război în regiune.

Escaladarea de către China a manevrelor militare din zonă urmează deceniilor de agresiune din partea guvernului comunist. Acesta ignoră dreptul internațional, deoarece militarizează insulele și recifele. China intenționează să exploateze câmpurile petroliere și resursele minerale, sperând să construiască inclusiv reactoare nucleare pe teritoriile respective.

Situația ar putea declanșa un război

Nu este de mirare că experții se tem ca Marea Chinei de Sud să nu devină un focar de război în care protagoniști ar fi China, Statele Unite și Rusia. Ministrul Apărării al Chinei, generalul Wei Fenghe, a declarat că țara sa va „lupta cu orice preț” dacă ar avea loc un război cu America.

Țările vecine, Malaezia, Filipine, Vietnam, Taiwan și Brunei au fost angrenate în această criză. Marea Chinei de Sud este vitală pentru economia globală. Ea deține cele mai profitabile rute de transport maritim din lume. Valoare transporturile anuale prin această zonă este de aproape patru trilioane de EURO.

Disputa asupra regiunii datează din 1947, după capitularea Japoniei în 1945. Beijingul a elaborat o așa-numită linie „Nine-Dash”, marcând 90% din Marea Chinei de Sud asupra căreia pretinde suveranitatea. Acest lucru a înfuriat alte țări, care se plâng acuzând Convenția ONU privind Legea Mărilor, considerând că aceasta este încălcată. În centrul disputei sunt pretențiile teritoriale asupra arhipelagurilor Spratly și Paracel. Orice țară ar deține aceste insule, ar putea revendica apele și resursele din jurul lor.

China a transformat trei recifuri din această zonă în baze militare. Imaginile din satelit prezintă o infrastructură substanțială pe recifurile Subi, Mischief și Fiery Cross. Acolo au fost amplasate rachete, avioane de vânătoare și sisteme radar. Toate acestea au loc pe fondul furiei cu care președinte Trump a atacat China. Acesta a declarat că virusul Covid-19 a lovit SUA mai tare decât bombardamentul Japoniei de la Pearl Harbor. El a acuzat China pentru pandemie, situația putându-se agrava din ce în ce mai rău. Până la un conflict militar deschis nu mai există decât un pas.

Poate ești interesat:

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*