Breaking News

Sânge pentru sânge! Trocul pentru viață din sistemul medical românesc

Incredibil dar adevărat! Pentru a primi sânge în spitale, trebuie să găsești donatori la schimb

Sânge pentru sânge! Trocul pentru viață din spitalele românești
Distribuie:

Pornind de la informația găsită pe pagina Help Eva Together unde o fiică luptă pentru șansa la viață a mamei sale, care are nevoie de o operație urgentă și unde puteți dona în continuare în conturile IBAN de mai jos:

RO55BTRLEURCRT0347376301 Cont in Euro la Banca Transilvania;
RO08BTRLRONCRT0347376301 Cont in Lei la Banca Transilvania.
SWIFT: BTRLRO22 sau prin
Paypal: paypal.me/KingaKerekes

am găsit un apel disperat al familiei unei tinere lovită pe o trecere de pietoni la Cluj. Apelul dezvăluia o altă parte întunecată a sistemului medical românesc.

Sânge pentru sânge! Trocul pentru viață

Povestea pe scurt este că tânăra în vârstă de 26 de ani internată la secția de Terapie intensivă a unui spital din Cluj-Napoca avea nevoie de sânge. Tânăra în comă profundă și cu multiple leziuni interne, avea nevoie disperată de sânge pentru o intervenție chirurgicală complicată. Fratele ei, Andrei Sumuciuc, a postat un mesaj disperat, dar care parcă provenea dintr-o țară din lumea a treia:

”Deși nu am vrut să fac public, mă văd nevoit din disperare:
Am nevoie de donatori de sânge (orice grupă, la orice centru de transfuzii din țară), urgent. Donația să fie făcută în contul Florentina Sumuciuc (sora mea) care este internată în comă profundă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – secția Chirurgie 1, în urma accidentului de ieri (accidentată violent pe trecerea de pietoni din fața Metro Cluj). Avem nevoie ca cine donează să ceară adeverință unde să fie specificat că s-a donat pentru Sumuciuc Florentina și să fie specificată cantitatea donată. Avem nevoie de poze cu aceste adeverințe pentru a le prezenta la spital, pentru a elibera aceeași cantitate de sânge pentru ea, la centrul din Cluj”

Da stimați concetățeni, în România secolului XXI, în anul Centenarului, în spitalele din România se face troc cu sânge pentru viață. Adică vrei să trăiești, caută-ți donatori ca să supraviețuiești.
E normal? Nu e!
E moral? Nu e!
E uzual? Da, e!

Ce scrie în Constituția României

Din nefericire aceasta este realitatea din sistemul medical românesc, care se confruntă cu o mulțime de alte disfuncționalități ce duc la o adevărată luptă pentru viață, deși cetățenilor le este garantat prin Constituția României dreptul la sănătate. La articolul 34 se spune:
(1) Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătății publice.

Din nefericire sunt două paragrafe din Constituția României care sunt departe de a avea un corespondent faptic în realitate. Au devenit practic două paragrafe de formă, fără fond. Sunt două paragrafe călcate în picioare de toate guvernările care s-au perindat de-a lungul anilor la putere.
Din fericire solidaritatea și empatia umană a funcționat din nou și familia are speranțe. Ultimul mesaj postat de fratele Florentinei este optimist. Iată ce scria el pe Facebook:

În concluzie să rămânem la fel de solidari cu cei care cer ajutor semenilor și să sperăm că într-o zi vom avea parte de un sistem medical performant, pentru a nu mai avea nevoie de astfel de inițiative.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*