Breaking News

Radiografia concursului de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud arată de ce sistemul medical este disfuncțional

Vrem „o țară ca afară” dar nu facem nimic să implementăm modele fiabile și verificate din sistemul sanitar internațional

Distribuie:

Într-o țară în care sistemul medical este la minim de avarie din punct de vedere al personalului și al infrastructurii, un banal concurs de ocupare a unui post de manager scoate la iveală disfuncționalități impardonabile. O legislație anacronică își arată încă odată ineficiența și modul defectuos în care a fost gândită, lucru care te face să-ți pui întrebarea firească, ce garanții sunt oferite că postul este ocupat de o persoană care are într-adevăr calitățile manageriale cerute.

În rezumat lucrurile se prezintă astfel: trei candidați își depun dosarele.
Dosarul unui candidat este respins deoarece cursul de perfecționare în management nu este agreat de Ministerul Sănătății.

Proiectul de management al unuia dintre candidați este evaluat cu nota 4 și evaluarea abilităților manageriale cu nota 6, obținând media generală 5.

Celălalt candidat obține 5,30 la proiectul de management și 7,16 la evaluarea abilităților manageriale, obținând media generală 6,23.

Ambii sunt respinși deoarece conform legislației nota finală necesară pentru promovarea concursului este de minim 7.

Case closed! (vorba comisarului Șoric).

Actualul manager, protagonistul unui scandal puternic mediatizat după ce un pacient a postat pe Facebook imagini cu șoareci și urechelnițe care mișunau nestingherite prin saloanele spitalului, rămâne în funcție pentru încă 3 luni.

De ce ridică semne de întrebare tot acest concurs? Din mai multe motive!

1. De ce a fost respins candidatul al cărui curs de perfecționare în management este neagreat de Ministerul Sănătății?

Întrebarea ridică o problemă mai gravă din sistemul de sănătate românesc, unde medici cu studii la unități de prestigiu din SUA și Canada nu pot profesa în România pe motiv că nu le sunt recunoscute studiile. (La sfârșitul articolului puteți vedea un material pe această temă care a fost publicat de PRO Tv acum câțiva ani și care este la fel de actual).

Dacă persoana respectivă avea un curs de MBA (Master of Business Administration) pe probleme medicale la Harvard îi era acceptat dosarul.
Răspuns: NU!

2. A doua întrebare care se pune este dacă acel curs agreat de Ministerul Sănătății se ridică la standardele cerute cel puțin de legislația europeană.

Acest lucru ridică iarăși serioase semne de întrebare. Nu știu de ce un curs de management este mai „recunoscut” decât celălalt și ce are în plus cel agreat de Ministerul Sănătății. Dar făcând o analogie, între un absolvent de Babeș-Bolyai cu nota 7 (nu contează specializarea) și un absolvent de „Spiru Haret” cu nota 10, eu aș paria pe cel cu nota 7, chiar dacă primează criteriul valoric după nota obținută și se dă câștig de cauză celui cu nota 10. Ceea ce am vrut să subliniez este lipsa criteriilor de valoare care în cazul de față sunt subiective.

Din păcate România are în administrație sute, poate mii de funcționari ce au terminat facultăți particulare care au apărut de la Revoluție încoace ca ciupercile după ploaie și care nu au competențele minime pentru posturile ocupate.  Din acest motiv cred că un examen corect, care nu presupune criterii eliminatorii arbitrare ar fi cel mai indicat.

Nu mă îndoiesc că din punct de vedere medical și profesional toți cei trei candidați sunt perfect calificați. Dar se impune ca evaluarea managerială să fie făcută cu maximă responsabilitate, fără criterii eliminatorii arbitrare care să stârnească suspiciuni. Altfel, aceste disfuncționalități evidente din legislație ne fac să batem pasul pe loc și să ne dorim cu disperare „o țară ca afară”. Din păcate așa nu se poate!

Comentarii Facebook

Distribuie:

1 Comment on Radiografia concursului de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud arată de ce sistemul medical este disfuncțional

  1. Dr. Roxana Nistea // 23 mai 2017 at 10:01 // Răspunde

    Intr-adevar e din ce in ce mai greu sa lucrezi in Aiud . Investitiile aiuristice facute de ex-managerul Nichimis au produs un regres in calitatea serviciilor medicle oferite . Demersurile pentru implementarea ord.min 1101/2016 au fost considerate”magarii scrise” de catre Dl Campean. Respectarea acestui ordin(dat de Vlad Voiculescu) ,ne-ar fi propulsat spre servicii medicale echivalente cu cele oferite de un spital occidental. Nici o sansa de a obtine aviz sanitar de functionare pt spital Aiud.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*