Breaking News

Acuzații grave la adresa conducerii și personalului de la Penitenciarul din Aiud

GAZETA DE CLUJ publică un articol sub titlul - Aiud Leaks: Deţinuţii îşi taie degetele pentru o ţigară primită de la gardieni

Distribuie:

Sub titlul – Aiud Leaks: Deținuții își taie degetele pentru o țigară primită de la gardieni – GAZETA DE CLUJ a publicat un amplu articol care aduce acuzații grave la adresa conducerii și personalului de la Penitenciarul din Aiud. Tonul și acuzațiile aduse în articol, atât conducerii cât și personalului de la Penitenciarul din Aiud, te duc cu gândul la ororile petrecute acolo în perioada comunistă. Dacă atunci, în totalitarism, ”legea tăcerii” funcționa datorită consecințelor pe care cei care o încălcau le-ar fi putut suporta, acum, libertatea de exprimare ne obligă să nu ascundem informațiile din ”cutia neagră” aflată în spatele zidurilor groase ale închisorii.

Motivația demersului jurnalistic al celor de la Gazeta de Cluj, este dată de ”subiectul ce încă prezintă interes atât pentru Gazeta de Cluj cât și pentru televiziunile naționale”, iar acest subiect ”interesant” este nimeni altul decât interlopul Ion Clămparu. Supărați pe directorul Valentin Nazare, ”care susține cu vehemență că nu are un spațiu în care să se poată desfășura întâlnirea cu deținutul și totodată că trebuie să aloce personal special pentru realizarea materialului, dat fiind că Ion Clămparu este considerat unul dintre cei mai periculoși încarcerați de la Aiud”, jurnaliștii clujeni au apelat la un subterfugiu, luând un interviu unui deținut recent eliberat din închisoare.

Bărbatul a vorbit sub protecția anonimatului, susținând că nu dorește să-i fie dezvăluită identitatea, deoarece pe lângă coșmarul pe care spune că la trăit în închisoare, a primit amenințări din partea personalului că viața îi va fi pusă în pericol dacă va depune plângeri împotriva acestuia. De aceea acest personaj a fost ”botezat” în articol Florescu.

Iată ce a declarat Florescu jurnaliștilor: „Deseori personalul din penitenciar căuta ”acțiune”. Una dintre metodele lor preferate era aceea de a-și bate joc de deținuții cu probleme mentale sau care aveau vicii. Gardienii promiteau țigări acestora în schimbul executării unor porunci date de ei. Unul dintre cazuri, bine-cunoscut la nivelul penitenciarului era cel al unui deținut care avea probleme cu capul și care era în stare să facă orice pentru a putea fuma o țigară. Cazurile de acest gen sunt mană curată pentru personalul de acolo. Astfel, doi gardieni i-au promis acestuia că îi dau o țigară dacă își taie singur un deget. L-au presat de mai multe ori și i-au făcut în ciudă, chiar fumând de față cu el, până când omul a cedat nervos și a ascultat porunca acestora. A fost un episod îngrozitor și traumatizant pentru cei care eram în apropierea lui. Omul practic urla de durere ca din gură de șarpe.

Odată ce s-au convins cât de ușor îl pot manipula și instiga să își facă rău, după un timp, gardienii respectivi l-au mai convins pe acesta să își taie încă un deget de la mână. Tot în schimbul unei țigări. Țin minte că a doua oare gluma s-a îngroșat. Era sânge peste tot”.

Bărbatul spune că nu este un caz singular. Și alți deținuți au dat declarații în fața judecătorilor despre abuzurile care se petrec în incinta acestei instituții, venite chiar de la cel mai înalt nivel. Deocamdată am evocat doar acest episod, din amplul articol publicat în GAZETA DE CLUJ. Despre celelalte abuzuri dezvăluite de jurnaliștii clujeni, într-un articol viitor.

Comentarii Facebook

Distribuie:

1 Comment on Acuzații grave la adresa conducerii și personalului de la Penitenciarul din Aiud

  1. Băieții ăstia mai iasă la pensie și la 47 de ani și au salarii de1000 de euro. Au sporuri de periculozitate însă în realitate le mănâncă deținuților mâncarea pe care o primesc de acasă și le iau țigările și cafeaua pe diferite servicii .

Leave a comment

Your email address will not be published.


*