Breaking News

VIDEO: IN MEMORIAM! Dumitru Fărcaș comoara folclorului și a neamului românesc

Taragotistul Dumitru Fărcaş a încetat din viață. Dumnezeu să-l odihnească!

Dumitru Farcas a murit la varsta de 80 de ani Sursa foto: Jurnal din România
Distribuie:

Dumitru Fărcaș, iubitul interpret de muzică populară a murit în somn la vârsta de 80 de ani la Institutul Inimii din Cluj Napoca în noaptea de luni spre marți. Maestrul era în atenția medicilor de mai mult timp datorită problemelor cardiace de care suferea.

În luna mai a anului curent când a depășit pragul a opt decenii de viață, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de cavaler. Tot sufletul neamului românesc parcă este înglobat în taragotul lui Dumitru Fărcaș. Indiferent că el cânta de dor, de jale, de alean sau de bucurie, fermeca audiența cu acordurile venite dintr-un instrument care părea dumnezeiesc și care căpătase noi valențe în mâinile sale.

A cucerit lumea cu instrumentul său și a arătat lumii că muzica românilor poate fi asemuită cu muzica îngerior. Era transfigurat când cânta, cu atâta patimă și pasiune încât aveai impresia că divinitatea îi însuflețea și dirija sunetele.

Biografia maestrului povestită de el însuși

S-a născut la 12 mai 1938, în Groșii Băii Mari, județul Maramureș, într-o familie cu lungă tradiție muzicală, cu bunicul și tatăl, care doineau din fluier și doi frați mai mari care cântau la clarinet. Iată ce spune despre sine maestrul Fărcaș: “Eu sunt un fiu de țăran din Maramureș. La mine în familie se cânta la fluier, frații mai mari cântau la clarinet. Am fost descoperit de directorul liceului de muzică.

În 1960, când s-au pus bazele Ansamblului Maramureșului, am făcut parte din acest ansamblu. În 1962 am intrat la Conservator, între timp am participat la diferite festivaluri naționale și internaționale, printre care cel de la Helsinki. Tot în 1962 am preluat Ansamblul Mărțișorul, un mic nucleu de câțiva studenţași și l-am transformat într-un ansamblu prestigios, care a participat la diferite concursuri și festivaluri naționale, internaționale.

Am câștigat tot ce se putea câștiga… Discul de aur, Ciorchinele de aur, Medalia de aur, cel mai bun șef de orchestră. Am primit Crucea Serviciului Credincios în grad de Cavaler și Ordinul Meritul Cultural în grad de mare Ofițer. Am fost declarat Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj. Am muncit foarte mult și cu multă dragoste pentru această profesie. Cariera mea mi-a adus mari satisfacții și m-am simțit extraordinar de apreciat. Dovadă sunt marile documente și aprecieri pe care le am din ziare, reviste, spectacole de radio și televiziune, CD-uri și de tot ceea ce am făcut până acum.

Sunt mândru, pentru că oameni de mare prestigiu din lumea culturii mi-au adus elogii și aprecieri. Începând cu Fănuş Neagu, D.R. Popescu, Marin Constantin, Constantin Arvinte până la marea interpretă Maria Tănase. Am crescut pe altarul artei și al culturii 55 de ani. Și mă simt încă foarte bine. Nu am de ce să-mi fac mustrări.

Am o familie frumoasă, am un copil de care sunt mândru. Din păcate, nu îi mai am pe ai mei lângă mine, nici părinții și nici frații, dar am foarte mulți prieteni, am satul întreg care m-a făcut Cetățean de Onoare atât comuna mea, cât și Bucureștiul, Baia-Mare, Clujul și Reșița.

Visele mele au fost întotdeauna legate de cântec, mai ales de când am început să cunosc câte ceva din ale cântecului românesc. De aici încolo… am reconstituit casa părintească în satul meu natal, într-o livadă cu cireși, cu meri, cu peri și cu tot ce este mai frumos. Când mă voi retrage, vreau …să poposesc mai mult printre sătenii mei, în frumosul Maramureș, unde m-am născut.”, spunea Dumitru Fărcaș. (Sursa: 3dots.ro)

Dumitru Fărcaș- taragot, vol. 1 – Album Integral – Electrecord

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=KnnjwRsP5n8[/embedyt]
Închei cu cel mai frumos comentariu al unei prietene a maestrului, Cleopatra Lorințiu, scriitoare, jurnalistă, realizatoare de televiziune și fost diplomat român, care a scris pe canalul de YouTube: ”S-a stins un mare artist care deja devenise un simbol pentru cultura română, pentru cântecul românesc și mai mult, pentru un fel de a exprima cu demnitate și suflet,cu har rar, cu pasiune și noblețe o chintesență de Transilvanie. Pornit din acel plai maramureșean mitic, Dumitru Fărcaș a cucerit sufletele românilor, cântând cu taragotul său vrăjit într-un fel inegalabil care îl plasează în unicitate. Acum mă gândesc că i-am spus prea puține de câte ori ne-am întâlnit, fiindcă totdeauna erau prea multe de spus și de ascultat, cu prietenii dragi și în locurile acelea ale trecutului înnobilat de muzică și poezie. Credeam că e nemuritor și de fapt chiar este”.
Dumnezeu să-l odihnească!

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*