Breaking News

“Vom reconstrui Notre Dame”, declară președintele Franței. Catedrala va renaște precum PASĂREA PHOENIX, din cenușa ei

Turnurile clopotnițelor a u fost salvate dar infernul a redus o mare parte din catedrala medievală la cenușă în numai o ORĂ

Momentul în care turnul principal se prăbușește
Distribuie:

Președintele francez Emmanuel Macron a promis să reconstruiască Notre Dame cu ajutorul comunității naționale și internaționale, după ce un incendiu devastator a distrus noaptea trecută o mare parte din faimoasa catedrală catolică, informează Daily Mail.

Președintele a vorbit la doar câteva ore după ce acoperișul clădirii de 850 de ani s-a prăbușit. Macron a declarat că va fi lansată o campanie națională de strângere de fonduri, pentru a restaura clădirea istorică. El le-a cerut celor mai buni specialiști din lume să-și ofere sprijinul pentru reconstrucția edificiului.

Liderul francez a omagiat “curajul” și “marele profesionalism” al pompierilor. Aceștia au reușit să salveze spectaculoasa fațadă gotică a catedralei. Și cele două turnuri ale catedralei Notre Dame au fost salvate de la distrugere. Președintele a mai spus că “cel mai mare rău a fost evitat”.

Notre Dame în flăcări

Dar o mare parte din clădirea aparținând patrimoniului mondial UNESCO a fost devastată. Turnul gotic înalt de peste 90 de metri s-a prăbușit în vâlvătaia de foc în fața spectatorilor neputincioși care urmăreau infernul în desfășurare. “Am suferit o lovitură de knock-out”, a spus arhiepiscopul Parisului, Michel Aupetit, cu sufletul răpus de durere.

Incendiul a izbucnit chiar înainte de ora 19:00 locală într-o zonă a acoperișului care se restaura. Aproximativ 7 milioane de € au fost alocate pentru renovarea acestuia. Serviciul de pompieri a spus aseară că pornesc de la ipoteza unui accident, dar investigațiile continuă. Mai mult de 400 de pompieri s-au luptat cu flăcările, care s-au răspândit rapid de-a lungul structurii acoperișului. Materialul lemnos din care era făcut acesta a căzut peste plafonul bolții de dedesubt care s-a prăbușit. Chiar dacă a căzut pe culoarul principal al naosului, pe contul Twitter al catedralei s-a spus că daunele din interior nu sunt atât de mari.

Incendiu localizat după opt ore

După o luptă de peste opt ore cu flăcările, la ora 3:00 incendiul a fost localizat. Șeful Brigăzii de Pompieri din Paris, Jean-Claude Gallet, a spus: “Putem considera că principala structură a Notre Dame a fost salvată și conservată, precum și cele două turnuri”. Un purtător de cuvânt al brigăzii de pompieri a adăugat: “Vom continua să supraveghem focarele rămase și să răcim zonele care încă ard mocnit, cum ar fi cadrele din lemn”.

Un pompier a fost grav rănit în lupta împotriva incendiului, dar nu au fost raportate decese. Clădirea și întreaga insulă Ile de la Cite din centrul capitalei franceze a fost evacuată cu succes. Nimeni nu a fost rănit, după ce gravitatea incendiului a devenit evidentă.

Pe lângă structura istorică, catedrala găzduia zeci de artefacte neprețuite. Printre acestea se află și COROANA DE SPINI pe care Iisus Hristos a purtat-o în timpul răstignirii sale. Un lanț uman de lucrători ai serviciului de urgență au transportat acest lucruri și multe alte obiecte în siguranță.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a spus: “Mulțumesc brigăzii de pompieri din Paris, polițiștilor și agenților municipali care au făcut astăzi un lanț uman extraordinar pentru a salva obiectele sacre de la Notre Dame. Coroana de Spini, Tunica Sfântului Louis și câteva alte relicve importante sunt acum într-un loc sigur”.

Din păcate, lucrări nepreţuite care nu puteau fi mutate au avut o soartă nefericită. Pompierii au spus cum vitraliile clădirii, ridicate pe fațadele de nord, de vest și de sud ale catedralei, “au explodat” în căldura infernului. “Au explodat din cauza căldurii provenită de la foc”, a spus unul, referindu-se la Rozeta de Vest, care a fost creată în 1225, Rozeta de Nord și Rozeta de Sud, ambele din anul 1250.

Comentarii Facebook
Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*

Inline
Inline