Breaking News

VIDEO: Rusia a testat CERNOBÎLUL ZBURĂTOR o rachetă care a explodat și ucis cinci oameni contaminând radioactiv zona

Un jurnalist de top din Moscova susține că explozia mortală a avut loc în timpul unui test al motorului nuclear al rachetelor de croazieră

Racheta Burevestnik Racheta Burevestnik - Foto: © Anna Liesowska /east2west news
Distribuie:

Explozia din Rusia care a contaminat radioactiv zona și a ucis cel puțin cinci persoane s-a întâmplat în timpul unui test al motorului nuclear al rachetei de croazieră poreclită Cernobîlul Zburător, informează publicația ”The Mirror” pe pagina sa de web. Informația este susținută un jurnalist de prim rang din Moscova.

Existența armei letale, care se presupune că are o rază nelimitată de acțiune, a fost dezvăluită chiar de Vladimir Putin. A făcut acest lucru în timpul unui discurs adresat senatorilor anul trecut în Duma de Stat. Incidentul de săptămâna trecută, din apropiere de Severodvink, a dus la o creștere puternică a radiațiilor. Autoritățile civile au încercat să minimizeze incidentul pentru a nu panica populația. Dar Moscova s-a confruntat cu critici puternice pentru că nu a dat o explicație completă despre ce a provocat explozia.

O analistă respectată, pe nume Yulia Latynina, a susținut că racheta care a explodat a fost o rachetă ultra-modernă numită Burevestnik. Putin a descris-o ca având o „rază de acțiune nelimitată și un motor nuclear”, care se potrivește cu puținele informații lansate în urma incidentului.

VIDEO: Racheta Burevestnik

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-B9j0SzTRCY[/embedyt]

Oficialii ruși nu au dat publicității numele rachetei implicată în incident. „Este foarte probabil ca aceasta să fi explodat”, a scris Latynina, o editorialistă respectată pentru ziarul de investigații Novaya Gazeta. Ea a numit racheta ”Cernobîlul zburător”.

Un expert american în controlul armelor, Jeffrey Lewis, a sugerat și el că explozia ar putea fi legată de testele rachetei Burevestnik. Agenția atomică din Rusia, Rosatom, a dezvăluit că s-a desfășurat un test cu un motor rachetă. Accidentul a implicat și „surse de energie izotopice”. Separat, s-a constatat existența a încă cel puțin două cadavre ale unor lucrătorilor nucleari. Identitatea acestora este strict secretă. Ei au fost aruncați de forța exploziei în apele din zona de testare a rachetelor Nenoksa.

Încă trei cadavre au fost recuperate și vor fi înmormântate astăzi. Se crede că șase oameni de știință răniți au fost mutați la Moscova în ambulanțe cu protecție împotriva radiațiilor. Analista a scris că: „Un reactor nuclear zburător, chiar dacă se izolează zona activă de lucru de corpul cu „ zona lichidă ”, tot rămâne un mic Cernobîl care zboară”.

Putin a susținut anul trecut că testele cu Burevestnik au avut succes, însă acest lucru a fost pus la îndoială de către experții occidentali. Sursele spun că doar două teste din 13 au avut parțial succes până la începutul acestui an. Un raport publicat anul trecut a afirmat că Rusia a încercat să recupereze o rachetă de testare Burevestnik cu energie nucleară. Aceasta s-ar fi prăbușit în Marea Barents, la nord de Norvegia și Rusia. Rapoartele sugerează că noua armă rusească amenință cu contaminarea nucleară.

Citește și:

[soliloquy id=”5517″]

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*