Breaking News

VIDEO: Dezastru de proporții în Laos. Un baraj s-a fisurat deversând 5 miliarde de litri de apă

Sute de persoane sunt date dispărute și mulți se tem că ele sunt moarte după ce echivalentul a două milioane de piscine olimpice au inundat zona

Un baraj din Laos s-a fisurat Foto: Daily Express
Distribuie:

Daily Express informează că un baraj hidroenergetic din San Sai, în sud-estul țării, s-a fisurat și a revărsat cinci miliarde de metri cubi de apă care au ras șase localități în calea lor. Torentul rapid a inundat toată zona fiind trimise bărci pentru evacuarea de urgență a persoanelor sinistrate, deoarece nivelul apei creștea rapid.

Dezastrul s-a produs în districtul San Sai din provincia sud-estică Attapeu. Aproximativ 6.600 de persoane au rămas fără adăpost în urma inundațiilor provocate. Autoritățile au spus că este prea devreme să se știe câte persoane au murit în satele din aval de baraj. În prezent armata și o echipă de voluntari este trimisă la fața locului pentru a inventaria proporțiile dezastrului și pentru a ajuta la evacuarea persoanelor care sunt blocate pe acoperișuri.

Filmul dezastrului

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ma8xO9qxCmg[/embedyt]

Agenția de știri din Laos informează că „s-au pierdut multe vieți omenești”, adăugând că „alte sute de persoane lipsesc”, un număr nedefinit de case fiind dărâmate de viitură. Videoclipurile și imaginile postate pe rețele sociale arată cum familiile sinistrate stau pe acoperișurile caselor, uneori apa ajungând până la streșini și chiar mai sus. Numai copacii luxurianți și acoperișurile portocalii sunt vizibile deasupra apei noroioase de culoare maronie.

Imaginile surprinse la fața locului arată că familii întregi răzbăteau prin apă până la genunchi având în mână doar câte o pungă. Într-un film, o femeie în vârstă este văzută fiind transportată în siguranță pe mâini într-un loc sigur. Alte imagini surprind familiile care se urcă pe ambarcațiuni doar cu câteva pungi de plastic cu obiecte de strictă necesitate.

Imaginile aeriene arată zone întinse acum inundate de o apă murdară brună. De sus se poate constata scara și dimensiunea dezastrului, deoarece se pot vedea oamenii care s-au înghesuit pe vârfurile acoperișurilor doar cu hainele de pe ei. Unii reușiseră să salveze câte un mic sac cu obiecte importante și de strictă necesitate.A fost făcut un apel pentru ca sinistrații să fie ajutați cu apă potabilă, hrană, îmbrăcăminte și consumabile medicale.

Un purtător de cuvânt al SK Engineering & Construction, firma care construiește barajul, a declarat: „Desfășuram o echipă de urgență și planificăm să evacuăm și să salvăm locuitorii din satele aflate în apropierea barajului”. Primul ministru Thongloun Sisoulith a făcut o vizită în zonă cu oficialii guvernamentali pentru a sprijini eforturile de ajutorare și și-a anulat întâlnirile de pe agenda sa de lucru.

Nu este un incident singular

Nu există semnal de telefon în zonă și oficialii încă nu știu câte persoane au murit. Barajul conține aproximativ un miliard de tone de apă. Aceasta s-a fisurat după ploile puternice ale musonilor, primele ape fiind deversate la ora locală două după amiaza. El încă nu este în funcțiune și ar trebui să înceapă să producă electricitate în anul 2019.

Chiar ieri, Xe-Pian Xe-namnoy, firma care deține barajul, a emis un avertisment că barajul era nesigur și intenționa să elibereze 5000 de milioane de litri de apă, potrivit presei locale. El le-a cerut rezidenților să evacueze imediat zona. Nu este clar dacă apa care a produs inundația a fost eliberată deliberat sau a fost o consecință a fisurării barajului. Anul trecut, un alt baraj s-a fisurat în provincia Xaysomboun, la nord de capitala Vientiane, provocând inundarea satelor din jur.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*