Breaking News

Valentine’s Day : Surprinzătoarea și întunecata istorie a acestei zile

Istoria sinistră care a fost asociată cu această dată

Distribuie:

Culoarea roșie este asociată cu Valentines Day deoarece tinde să simbolizeze pasiunea și senzualitatea, dar având în vedere istoria sinistră care a fost asociată cu această dată, unii ar fi îndreptățiți să se întrebe dacă nu cumva roșul denotă, în acest caz, sânge!

Valentine’s Day este privită drept cea mai bună scuză a anului pentru a-i face pe oameni să se implice în activități romantice. Însă, în mod ironic, această zi în care se oferă trandafiri, ciocolată și felicitări în formă de inimioare are o istorie destul de neagră, mai exact, data în sine, 14 februarie.

Pentru cei care nu știu, Valetines Day vine de la Sfântul Valentin, un martir creștin executat de către împăratul roman Claudiu al II-lea în secolul al III-lea după Hristos. Care a fost „infracțiunea” comisă? Versiunea cea mai cunoscută a legendei susține că Sfântul Valentin a fost ucis deoarece oficia căsătorii între soldați și iubitele acestora, lucru care era împotriva legii de atunci, deoarece se considera că bărbații însurați nu pot fi și buni soldați.

Cu toate astea, chiar și înainte ca sărbătoarea să fie asociată cu martiriul unui sfânt (lucru care pentru creștini oricum nu are conotații macabre, simbolizând trecerea omului într-o existență superioară), sărbătoarea a implicat niște practici sordide. Mai exact, între 13 și 15 februarie, la vechii romani se practica sărbătoarea Lupercaliei, o celebrare asociată cu conceptele de fertilitate și sânge. Mai exact, de Lupercalia erau sacrificați un țap și un câine.

Alt lucru ciudat asociat cu această sărbătoare era faptul că femeile erau despuiate și apoi bătute cu vine de bou, într-un ritual care se credea că le va face mai fertile. În secolul al V-lea, Papa Ghelasie I a scos în afara legii Lupercalia și a declarat în mod oficial că data de 14 februarie va fi sărbătoarea Sfântului Valentin, ceea care în prezent se numește Valentine’s Day.

Valentine’s Day – O sabie cu două tăișuri de-a lungul istoriei

Pe măsură ce anii au trecut, Valentine’s Day a început să se amestece cu sărbătoarea normandă numită „Ziua lui Galatin” (Galatin s-ar traduce ca „iubitor de femei”). Astfel, când Geoffrey Chaucer scria deja „Parlamentul Păsărilor”, referindu-se la ziua Sfântului Valentin ca zi în care păsările își găsesc partenerii (sfârșitul secolului al XIV-lea), Valentine’s Day era deja o sărbătoare asociată cu iubirea. Ca un detaliu literar macabru, pe la sfârșitul secolului al XVI-lea, William Shakespeare a folosit o referință la Ziua Sfântului Valentin ca să servească drept prefigurare a sinuciderii Ofeliei în Hamlet.

Valentine’s Day în era modernă: sânge și trandafiri

Deşi Valetine’s Day continuă să fie asociat cu inimioare și flori, în ultimul secol, o serie de incidente violente și sângeroase au fost asociate cu data de 14 februarie. Câteva incidente celebre:

  • Masacrul de Valetine’s Day din 1929;
  • uciderea nerezolvată a tinerilor Jesse McBane și Patricia Mann în 1971;
  • uciderea nerezolvată a adolescenților Nicholas Kunselman și Stephanie Hart în 2000;
  • uciderea Reevei Steenkamp de către iubitul ei, atletul paralimpic Oscar Pistorius, în 2013;
  • sinuciderea unui cuplu în vârstă în Alabama (2015).

În ciuda acestor povești sordide, Valentine’s Day continuă să fie o zi de sărbătoare și voie bună pentru cuplurile îndrăgostite, iar câteva pete negre nu pot strica roșul aprins al dragostei.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*