Breaking News

Rusia și-a înmormântat cei 14 ofițeri de elită „hidronauți” care s-au sacrificat pentru a salva un submarin în flăcări aflat într-o misiune secretă

Se pare că misiunea ”top secret” era supervizată de Vladimir Putin care țintește să preia controlul zonei Arctice

Marinarii eroi din submarinul aflat în misiune TOP-SECRET în Marea Barents Marinarii eroi din submarinul aflat în misiune TOP-SECRET în Marea Barents - Foto: Daily Mail
Distribuie:

Garda Națională Rusă a străbătut străzile din Sankt Petersburg, cu sicriele a 14 ofițeri de elită care au murit la bordul unui submarin în flăcări alimentat cu energie nucleară, aflat într-o misiune secretă în zona Arctică, informează Daily Mail.

Un convoi de microbuze care transportau sicriele ofițerilor, cunoscuți sub numele de „hidronauți” s-au îndreptat către cimitir. La înmormântarea privată de sâmbătă au luat parte doar prietenii apropiați, familia și camarazii lor.

Ofițerii, au fost membri ai unui serviciu de secret se spionaj subacvatic de top, numit ”Spetsnaz din adâncuri”. Aceștia au murit după ce un incendiu a izbucnit la bordul unui submarin AS-12, denumit Losharik, pe 1 iulie, în Marea Barents.

Măsurile de securitate au fost extreme, cu poliția militară desfășurată în picioare în fața porților cimitirului. Au fost văzuți ofițeri superiori, membri îndurerați ai familiilor și prieteni care purta coroane cu flori. Au existat și scene emoționante în afara cimitirului, cu ofițeri triști care se consolau unul pe celălalt. Moscova a spus că echipajul studia banchiza arctică și că detaliile tragediei sunt „secret de stat”. Dar mass-media din Rusia a raportat că nava era un mini-submarin ”top-secret” cu propulsie nucleară.

Oficialii au confirmat informația

Ministerul Apărării a confirmat că nava era alimentată cu energie nucleară pentru prima dată vineri. Serviciul funerar, a fost închis pentru mass-media. Este și motivul pentru care a fost adusă poliția militară în afara porților cimitirului. „Trebuie să înțelegeți că identitatea celor mai mulți oameni care s-au adunat aici este secretă și fețele lor nu pot fi arătate”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Ministerului Apărării.

Rusia a publicat numele ofițerilor care au murit în accident, dar nu a dat alte detalii, cazul fiind considerat ”secret de stat”. Președintele Putin a acordat onoruri militare și de stat celor căzuți la datorie. Patru dintre ei au primit titlul de ”Erou al Rusiei” cea mai prestigioasă distincție de onoare a Rusiei. Ceilalți zece ofițeri au primit ”Ordinului Curajului” o altă distincție militară importantă.

Tragedia le-a adus rușilor aminte de scufundarea submarinului Kursk în anului 2000, tot în Marea Barents. Atunci au murit 118 marinari și au zguduit primul an al președinției lui Vladimir Putin.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*

Inline
Inline