Breaking News

BREAKING NEWS: Acuzațiile de VIOL i-au fost retrase! Fondatorul WikiLeaks este liber

Acesta ar putea fi extrădat în Statele Unite pentru scurgerea a sute de mii de documente secrete și diplomatice

Distribuie:

Suedia a anunțat astăzi că a decis să renunțe la investigațiile care îl acuzau de VIOL pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Decizia care va isca multe controverse de acum încolo, a fost dezvăluită de către procurorul suedez, Marianne Ny, care a declarat că ancheta a fost închisă datorită probelor „discontinue”.

Australianul în vârstă de 45 de ani, care a negat tot timpul acuzațiile de viol care i-au fost aduse încă din anul 2010, locuiește de cinci ani în interiorul Ambasadei Ecuadorului din Londra, după ce această țară i-a acordat azil politic. Atenția se va muta acum către guvernele din Marea Britanie și SUA, deoarece dacă acesta va încerca să zboare în Ecuador, va putea să evite extrădarea în Statele Unite unde ar putea fi judecat pentru scurgerea a sute de mii de documente secrete și diplomatice.

Poliția metropolitană a confirmat astăzi că există un mandat de arestare pe numele său pentru că nu s-a prezentat în instanță în anul 2012 și că va fi „obligată” să execute mandatul dacă pleacă din ambasadă. Dar infracțiunea este „mult mai puțin gravă” decât cea de viol și nu este clar dacă acest mandat va fi pus în aplicare. Imediat după această decizie el a postat un tweet cu el zâmbind, tweet care a fost imediat redistribuit de actrița Pamela Anderson, care l-a vizitat de mai multe ori la ambasadă și cu care se presupune că acesta are o relație.

Deși anunțul de vineri înseamnă că Assange nu va mai fi acuzat și cercetat în Suedia, nu este clar dacă va fi arestat când va încerca să părăsească ambasada și să părăsească țara. Chiar dacă mandatul european de arestare pentru o infracțiune extrem de gravă, precum cea de viol, nu mai este valabil, mingea este acum în terenul Marii Britanii.

ambasada-ecuador-londraAceasta a cheltuit milioane de lire sterline cu paza clădirii Knightsbridge în ultimii cinci ani, pentru ca acesta să nu părăsească ilegal țara, cheltuieli justificate de gravitatea infracțiunii de care era acuzat, dar și de potențialul exploziv al documentelor deținute de organizația pe care acesta o conduce. În această dimineață WikiLeaks a dat un comunicat în care a spus că acum decizia este la latitudinea instanței britanice. Într-un alt tweet de data aceasta postat de organizația WikiLeaks, se spune: „Marea Britanie refuză să confirme sau să nege dacă a primit deja un mandat de extrădare american pentru Julian Assange. Atenția se îndreaptă acum spre Marea Britanie „.

 Julian AssangeAncheta împotriva lui Julian Assange a suferit complicații procedurale multiple încă de la început. Acuzația de viol s-ar fi prescris în august 2020, dar într-o scrisoare trimisă guvernului suedez pe data de 8 mai, Ecuadorul a condamnat „lipsa evidentă de progres” în cadrul anchetei, în ciuda interogării lui Assange în prezența procurorului suedez la ambasada din Londra în noiembrie 2016. „Este extrem de îngrijorător că, la șase luni de la audierea de la Ambasada Ecuadorului din Regatul Unit, procuratura suedeză nu a decis încă situația judiciară a lui Julian Assange„, a afirmat ministrul de Externe al Ecuadorului într-o scrisoarea trimisă către AFP. Judecătorii suedezi au refuzat să ia în considerare avizul Grupului de lucru ONU privind detenția arbitrară, care, în februarie 2016, a declarat că Assange a fost efectiv „reținut arbitrar” de Suedia și Marea Britanie și a solicitat anularea mandatului de arestare.

Rămâne de văzut cum va evolua situația ținând cont de faptul că Assange și organizația lui, deține unele dintre cele mai întunecate secrete ale mai marilor lumii.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*