Breaking News

RUSIA avertizează TURCIA să nu atace teritoriile siriene protejate de SUA după decizia lui Trump de retrage trupele americane din zonă

Situație tensionată la granița de nord a Siriei unde forțele lui Erdogan se pregătesc de atac după decizia lui Trump de a retrage trupele americane din zonă

Turcia continuă să amplaseze trupe la granița cu Siria Turcia continuă să amplaseze trupe la granița cu Siria după retragerea SUA din zonă - Foto: Daily Mail
Distribuie:

Rusia a anunțat Turcia că va permite guvernului sirian să ia înapoi zonele eliberate de trupele americane, în timp ce Ankara se pregătește să elimine luptătorii kurzi din orașul Manbij controlat de aceștia, în țara sfâșiată de război.

Daily Mail informează că Ministerul de Externe al Kremlinului a declarat că se așteaptă ca teritoriul să fie cedat forțelor lui Assad. Într-o mișcare care a surprins aliații, președintele american Donald Trump a anunțat retragerea trupelor SUA din zonă săptămâna trecută. Acest lucru a declanșat demisia a doi dintre asistenții săi de top, unul dintre aceștia fiind Secretarul Apărării, James Mattis.

Turcia conlucrează cu Washingtonul pentru a coordona retragerea forțelor americane. Totuși ea rămâne „determinată” să-i elimine pe luptătorii kurzi, aliați ai SUA, din Manbij, oraș situat în nordul Siriei. Fotografiile apărute în media, arată vehicule militare, blindate turcești și trupe masate la granița cu Siria.

Poziția Rusiei

Cu toate acestea, trupele dictatorului sirian Bashar al-Assad, secondate de unități militare rusești, au început să se desfășoare pe aliniamentele din jurul orașului. Ieri, purtătoarea de cuvânt a Ministrului de Externe de la Moscova, a făcut o declarație publică. Maria Zakharova, a subliniat că teritoriile din Siria de est ar trebui să fie predate guvernului sirian în conformitate cu dreptul internațional. Ea a afirmat că Moscova nu a știut despre retragerea planificată a SUA din Siria. Totuși a adăugat că această mișcare ar putea contribui la soluționarea pașnică a conflictului din Siria. „Dacă se va produce retragerea trupelor, aceasta va avea un impact pozitiv asupra situației”, a spus Zakharova la briefing-ul de presă.

Președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută retragerea din Siria. SUA au sprijinit forțele conduse de kurzi în Siria de est, bogată în petrol, timp de patru ani. Forțele kurde au fost portdrapelul luptei împotriva militanților ISIS. Acum aceștia riscă să piardă zona pe care au apărat-o în tot acest timp.

Întrebată despre intențiile Turciei de a lansa un atac asupra acestei zone, Zakharova a fost concisă. Ea a răspuns că Rusia și Turcia și-au coordonat îndeaproape acțiunile în Siria, „inclusiv operațiunile militare antiteroriste”. Totuși în ciuda acestui fapt, nu vor mai colabora mai departe pe viitor. Un purtător de cuvânt al luptătorilor opoziției siriene, susținuți de Turcia a declarat că luptătorii săi nu vor accepta revenirea forțelor guvernamentale în zone din Siria de est, inclusiv în orașul Manbij, după retragerea forțelor americane.

Poziția Turciei

Timp de câteva săptămâni, Turcia a amenințat că va lansa o nouă ofensivă împotriva luptătorilor kurzi. Aceștia au încheiat un parteneriat cu SUA pentru a-i alunga pe militanții ISIS din nordul și estul Siriei. Ankara consideră că forțele kurde sunt teroriști din cauza legăturilor lor cu un grup insurgent din Turcia.

Luptătorii de opoziție din Siria, susținuți de Turcia, se deplasează la marginea orașului Manbij. Armata turcă continuă să maseze tancurile, artileria și alte echipamente la graniță. Zona administrată de Turcia în nord-vestul Siriei, este pe picior de război, potrivit rapoartelor mass-mediei din Turcia.

Se anunță vremuri complicate în zonă.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*