Breaking News

VIDEO-Sfânta Scară: treptele pe care ar fi urcat IISUS în timp ce își PURTA CRUCEA au fost redeschise publicului larg după 300 de ani

Scala Sancta, sau Sfânta Scară, a fost îmbrăcată în lemn de arțar protector încă din anul 1723 într-o încercare de a proteja și păstra treptele, pentru a nu fi deteriorate

Sfânta Scară a fost redeschisă publicului Sfânta Scară pe care a urca IISUS când a fost crucificat a fost redeschisă publicului (© AP)
Distribuie:

Sfânta Scară, cea pe care ar fi urcat Iisus în timp ce își purta crucea, a fost redeschisă la 300 de ani după interzicerea accesului la ea, informează Daily Mail.

Scala Sancta, sau Sfânta Scară, a fost îmbrăcată în lemn de arțar protector încă din anul 1723 într-o încercare de a proteja și păstra treptele, pentru a nu fi deteriorate.

Aceste îmbrăcări însă au fost date la o parte iar acum pelerinii s-au adunat în număr mare pentru a vedea aceste trepte așa cum erau ele acum 2000 de ani. Trei cruci mici de bronz sunt fixate în marmură și sunt locuri unde se crede că ar fi pătate chiar cu sângele lui Hristos.

Sfânta Scară a fost redeschisă publicului

Sfânta Scară a fost redeschisă publicului (© AP)

Marmura a fost acoperită acum 300 de ani la cerințele Papei Inochenție al XIII-lea din cauza temerii ca nu cumva treptele să se uzeze de la mâinile și picioarele credincioșilor, care au cauzat adâncituri de până la 15 cm în unele locuri.

Pelerini urcând în genunchi scările

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=pXSHTRLAzLo[/embedyt]

Cele 28 de trepte se crede că ar fi fost luate din palatul lui Ponţiu Pilat din Ierusalim și au fost mutate la Roma în secolul 4 d. Hr. de către împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, care a făcut din creștinism religia oficială a Imperiului Roman.

Acum, după o lucrare de restaurare ce a durat un an, treptele au fost deschise publicului. Acestea vor rămâne deschise timp de 60 de zile, acoperind perioada Paștelui, și se vor închide pe 9 iunie.

Treptele sunt acum adăpostite într-un vechi palat papal în Piața Sfântului Ioan în sud-estul Romei, lângă Bazilica Sfântului Ioan din Lateran.

A fost și o ceremonie de redeschidere a acestor trepte desfășurată de către Cardinalul Vicar al Romei, Angelo De Donatis, care a îngenuncheat în timp ce inaugura Sfintele Trepte restaurate.

Treptele au fost ultima dată dezvelite în anii 50 și în timp ce lucrările de renovare erau în curs, experții de la Muzeul Vaticanului au găsit scrisori și alte ofrande puse între scândurile de arțar de către credincioși.

Paolo Violini, coordonatorul restaurării, a spus: „Le-am găsit la fiecare pas în timp ce îndepărtam lemnul – multe, multe scrisorele și bănuți, lăsate ca ofrande”.

Întregul sanctuar, nu doar Scările, este în continuare restaurat, în cadrul unor ample lucrări care durează de 60 de ani. Unele dintre fresce au fost deja readuse la vechea glorie. Se așteaptă ca lucrările să se încheie anul viitor.

Guido Cornini, un custode de la muzeu, a spus: „Dacă îți închizi ochii pentru un moment, te poți imagina în epoca medievală, ultima dată când oamenii au urcat aceste trepte pe genunchi”.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*