Breaking News

Cresc temerile izbucnirii celui de AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL după atacul aerian ordonat de Donald Trump

Generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis într-un atac ordonat de Președintele Donald Trump pe aeroportul din Bagdad

Donald Trump a ordonat atacul care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani Donald Trump a ordonat atacul care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani - Foto: metro.co.uk (© Reuters/AFP)
Distribuie:

Sintagma AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL a început să fie folosită tot mai des în mass-media după uciderea celui de-al doilea lider ca importanță al Iranului, în momentul în care Donald Trump a comandat un atac aerian asupra acestuia, informează publicația METRO:

Generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis într-un atac aerian ordonat de Președintele Donald Trump. Acesta a avut loc în noaptea de 3 ianuarie pe aeroportul din Bagdad. După ce vestea morții sale s-a răspândit, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a sporit temerile unui război după ce a promis o „răzbunare neîndurătoare”.

Sintagma Al Treilea Război Mondial cea mai căutată pe Google

 Sintagma Al Treilea Razboi Mondial cea mai căutată pe Google

Sintagma Al Treilea Razboi Mondial cea mai căutată pe Google

Mulți au postat pe rețele sociale mesaje în care sintagma AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL era cel mai des folosită. De altfel pe Google Trends, pagina pe care motorul de căutare o folosește pentru a indica tendințele în căutări, sintagma AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL a explodat. Ea a fost căutată de peste 5 milioane de ori numai în Statele Unite. „Iran” a fost al doilea termen cel mai căutat în Statele Unite, cu peste 500.000 de căutări.

Deși multe dintre comentariile online sunt fie pline de ironie, fie motiv de isterie, relativ la posibilitatea izbucnirii unui „război mondial”, temeri există. Repercusiunile în urma morții lui Soleimani sunt imprevizibile și impredictibile. Într-un tweet, liderul iranian, Ayatollah Khomeinei a spus: „criminalii (SUA) au responsabilitatea morții lui (Soleimani) și a celorlalți martiri, au mâinile pătate cu sângele lor”. El a adăugat: „Cu voia lui Dumnezeu, lucrarea și calea sa nu vor fi oprite”.

Atacul dramatic a venit după luni de tensiuni între SUA și Iran. În tot acest timp, Teheranul a doborât un dronă de supraveghere militară americană și a confiscat tancuri petroliere. Săptămâna aceasta, Donald Trump a acuzat Iranul pentru un protest în Irak, în care s-a văzut cum manifestanții forțau intrarea în ambasada SUA la Bagdad și incendiau locația. Câteva ore mai târziu au apărut imagini cu părți ale ambasadei arse.

Ulterior Trump a declarat că Iranul „va plăti un preț foarte mare”. SUA a acuzat Iranul și pentru o serie de atacuri asupra tancurilor petroliere din strâmtoarea Ormuz. De asemenea a spus că tot Iranul este în spatele atacului din luna septembrie. Atunci a avut de suferit gigantul industriei petrolului din Arabia Saudită, ARAMCO. Atacul a redus la jumătate producția de petrol provocând panică pe piața internațională a petrolului.

Când au apărut tensiunile

Tensiunile au rădăcini în decizia lui Trump din mai 2018 de a retrage SUA din acordul nuclear al Iranului cu puterile mondiale. Acesta fusese parafat sub administrația predecesorul său, Barack Obama.

Generalul Soleimani a fost ținta atacului american de vineri, provocat de o dronă americană înarmată, potrivit unui oficial american. Vehiculul său a fost lovit pe un drum de acces din apropierea aeroportului din Bagdad. În urma atacului opt persoane au fost ucise.

Atacul aerian a avut loc în apropierea zonei de marfă a aeroportului din Bagdat. Explozia s-a produs în momentul în care Soleimani și-a părăsit avionul pentru a fi întâmpinat de al-Muhandis și alți oficiali. Avionul tocmai aterizase fie din Liban, fie din Siria. Președintele american era în vacanță pe proprietatea sa din Palm Beach, Florida, în momentul atacului. Singurul lui comentariu la acel moment a fost un tweet cu steagul american.

Poate ești interesat:

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*