Breaking News

VIDEO: TENSIUNILE dintre Rusia și NATO au ajuns EXPLOZIVE! Moscova acuză SUA că deține rachete balistice în România

Totul a pornit de la declarația Ministrului Apărării din România, Mihai Fifor, care a declarat la Antena 3 că bază militară de la Deveselu are rachete balistice

Tensiunile dintre Rusia-NATO au atins un punct exploziv dupa declaratiile lui Mihai Fifor Foto: Daily Express (© Getty Images)
Distribuie:

Daily Express informează în ediția sa electronică despre declarația Secretarului Ambasadei Rusiei în România, Pavel Alekseenko. Acesta a răbufnit pe Facebook după ce Mihai Fifor a declarat pentru postul de televiziune Antena 3 că baza americană de la Deveselu are „rachete balistice”. Afirmația l-a înfuriat pe președintele Putin, care a declarat în nenumărate rânduri că sistemul de apărare antirachetă AEGIS din cadrul NATO de la Deveselu, este pentru Rusia o amenințare la adresa securității sale.

De la ce a pornit totul

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=PvioCm1lmkY[/embedyt]

Alekseenko a văzut în cuvintele ministrului Fifor faptul că acesta admite că o infrastructură militară SUA foarte aproape de Rusia posedă rachete balistice. Apelând la rețeaua Facebook pentru a-și exprima frustrarea, diplomatul rus a spus: „Declarația lui Fifor este o altă dovadă că scutul american de la Deveselu reprezintă o amenințare directă și imediată pentru securitatea națională a Rusiei. Mulțumesc pentru acest adevăr spontan, domnule Fifor!”

Agenția Rusă de Stat TASS, a spus că declarațiile ministrului Fifor de la Antena 3, care s-a lăudat cu creșterea prezenței militare occidentale în România, îl va deranja pe Vladimir Putin. Potrivit agenției oficiale de presă Agerpres, Fifor a declarat pentru Antena 3: “Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc?”, a spus Mihai Fifor.

Cum se apără Mihai Fifor

În urma comentariilor lui Pavel Alekseenko Fifor și-a apărat observațiile, pretinzând că acestea au fost interpretate greșit de oficialii ruși. “Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Eu aseară, am spus foarte clar că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem asemenea rachete. E puţin probabil ca eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcţionează scutul de la Deveselu. Încă o dată, pot spune doar că a fost o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirma că la baza de la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor.

Potrivit Agerpress, el a spus că totul a fost o greșeală de interpretare. „Vreau să subliniez ceva cât mai clar și mai ferm posibil: România și subliniez că România nu are rachete balistice la baza Deveselu și cred că este timpul să ne oprim cu aceste speculații pentru că nu sunt lucruri care ar trebui să ajungă în zona de dialog politic „, a declarat Fifor.

Contextul geopolitic în care a fost implementat sistemul AEGIS

Rusia și NATO, în care componenta principală a alianței este condusă de SUA, au fost într-o permanentă contradicție progresivă după anexarea Peninsulei Crimeea de către Kremlin. Fostul teritoriu ucrainean se întinde pe țărmul Mării Negre, foarte aproape de România. Anexarea a avut loc în urma unei revolte politice de la Kiev din anul 2014. În acel moment, un tribunal ucrainean a declarat că referendumul organizat în Crimeea pentru alipirea la Rusia este ilegal. ONU a subliniat „că referendumul nu are valabilitate, nu poate constitui baza pentru nicio modificare a statutului Crimeei”. Federația Rusă a anexat teritoriul din Ucraina în februarie-martie 2014.

România este un stat membru al NATO din 2004, dar a primit facilitatea avansată de apărare antirachetă AEGIS, doar în anul 2015. Facilitatea a fost inaugurată și declarată operațională în mai 2016. Rusia a fost vocală în denunțarea sistemului AEGIS și a altor instalații antirachetă americane avansate din Europa și Asia. În aceste context, Ambasada Rusiei la Bucureşti aminteşte o declaraţie din 2016 a preşedintelui rus Vladimir Putin despre scutul anti-rachetă de la Deveselu: “Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbaţi software-ul. Nici românii nu vor observa acest lucru. Dacă, ieri, unele părţi din teritoriul României nu ştiau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acţiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas”.

Declarația dă fiori și în contextul actual apă la moara Kremlinului.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*