Breaking News

Controversatul JOKER intră în cursa pentru câștigarea Globului de Aur

JOKER va concura duminică la categoria ”Cel mai bun film Dramă” la cea de-a 77-a ediție a Globului de Aur

JOKER intră în lupta pentru Globul de Aur JOKER intră în lupta pentru Globul de Aur
Distribuie:

JOKER, un film controversat, dar și lăudat

Gala premiilor Globul de Aur se apropie și mulți se întreabă cine va fi marele câștigător. Cea de-a 77-a ediție va avea loc duminică, 5 ianuarie, în Beverly Hills.

Multe filme s-au înscris în cursa pentru marele premiu, Globurile de Aur fiind considerate de publicul american drept cele mai prestigioase distincții în materie de cinematografie, alături de premiile Oscar. Cel mai râvnit trofeu este bineînțeles cel pentru filmul anului. În timp ce multe ceremonii de premiere oferă un singur premiu pentru cel mai bun film al anului care a trecut, Globurile de Aur oferă două, cu însemnătate egală: „Cel mai bun film de Dramă” și „Cel mai bun film de Comedie sau Musical”.

Printre filmele care vor concura la categoria „Cel mai bun film Dramă” se numără și Joker, probabil cel mai vorbit film al anului, un succes la box office dar și un film extrem de controversat.

O lume fără raţiune, care naşte monştri

Joker prezintă povestea lui Arthur Fleck, un bărbat ce suferă de depresie, dar și de un sindrom care îl face să izbucnească în hohote incontrolabile de râs la intervale aleatorii de timp. Acesta trăiește în fictivul Gotham City, în anii 80, un oraș corupt și mizer, în care prăpastia dintre cei bogați și cei săraci devine din ce în ce mai mare.

Arthur este un om bun și cumsecade la începutul filmului, are o slujbă stabilă (lucrează ca și clovn pentru o firmă) și încearcă să-și întrețină mama bolnavă. Bărbatul se confruntă în fiecare zi cu nepăsarea, disprețul și cruzimea societății egoiste în care trăiește, boala sa psihică se acutizează și în final acesta devine Joker, un psihopat malefic și probabil cel mai cunoscut răufăcător din benzile desenate cu Batman.

Instigări la violenţă?

Joker a provocat o reacție polarizată în rândul criticilor de filme. Deși la început pelicula a fost primită cu entuziasm, reușind să câștige Leul de Aur, cea mai înaltă distincție oferită de Festivalul de Film de la Veneția, cu puțin timp înainte de premieră s-a iscat o controversă cu privire la presupusa instigare la violență pe care, chipurile, ar promova-o filmul.

Este Joker un film care instigă la violență? Aceasta e o întrebare care și-au pus-o mulți după citirea unor articole scrise de jurnaliști care consideră că pelicula pare să aibă o atitudine îngăduitoare față de cei care aleg să-și rezolve problemele prin violență.  Părerea mea după ce am văzut filmul este că NU, acest film nu îndeamnă la violență, cum de altfel multe filme, cărți și jocuri video nu îndeamnă la violență. Joker prezintă doar o lume bolnavă, o lume care și-a pierdut busola morală, având în prim plan un oraș sufocat atât fizic (de gunoaie și sărăcie) cât și sufletește (locuitorii săi sunt egoiști, lacomi și unii chiar violenți).

Arthur Fleck este prezentat ca un personaj negativ tragic, un om care este în același timp o victimă a sistemului, dar care la sfârșit ajunge el însuși parte a problemei. Victimele sale însă nu sunt cu nimic mai puțin vinovate, fiind la rândul lor cei care l-au călăuzit prin răutatea și indiferența lor pe Arthur spre o cale a pierzaniei, un abis întunecat de unde nu se va mai putea întoarce. Cu toate astea, Fleck nu este prezentat niciodată ca un erou pozitiv, acțiunile sale nu sunt glorificate. El este doar un rezultat al unei societăți care-l consideră bolnav, deși ironic societatea este poate mai bolnavă decât el.

Este mesajul unul al urii?

Filmul nu predică, nu ne spune ce e bine și ce e rău, aceasta fiind la latitudinea spectatorului. Această ambiguitatea morală a filmului a fost văzută de unii ca o apologie pentru anarhism, însă nu sunt convins că această interpretare este una corectă și nici că aceasta a fost intenția regizorului, scenaristului sau producătorilor.

În plus, deși la sfârșitul filmului orașul degenerează în haos iar singura „izbăvire” de la starea de descompunere în care se află o reprezintă o izbucnire anarhică de violență, nu există catharsis, nu există victorie, doar o violență care va da naștere altor violențe. La sfârșit, nimeni nu este cu adevărat învingător. Joker e probabil primul film făcut după o bandă desenată în care nu există supereroi, ci doar răufăcători. Cel mai sinistru lucru de la final nu este că răul triumfă, ci faptul că binele nu a fost niciodată o forță puternică în orașul Gotham.

Este Joker un film bun?

În ceea ce privește filmul în sine, acesta este o producție foarte reușită, cu un scenariu bun și o regie profesionistă. Coloana sonoră este și ea deosebită, atât prin compozițiile originale cât și prin melodiile licențiate. Atmosfera este și ea excelent redată, sufocantă, deprimantă.

Filmul prezintă destul de bine suferința și alienarea pe care o simt cei cu boli mintale, izolați, judecați și uneori efectiv umiliți de către semenii lor „sănătoși”. Nu este un film la care te uiți ca să te destinzi, nu este nici măcar un film „plăcut”. Este un film greu, care te apasă, însă unul foarte bine realizat, care îți va da emoții puternice și pe care-l vei simți în stomac, care te va face să reflectezi asupra trăsăturilor negative ale omenirii. Mulți chiar poate se vor vedea pe ei înșiși în unele dintre personaje și se vor întreba dacă nu cumva chiar ei s-au purtat vreodată disprețuitor față de semenii lor, fie ei simple cunoștințe, colegi sau oameni amărâți de pe stradă.

Joker nu este un film pentru toată lumea, dar dacă aveți tăria necesară, se va dovedi că e o pastilă care merită gustată, chiar dacă e una greu de înghițit. Filmul reușește și să stimuleze intelectual, oferind câteva intrigi secundare cu interpretări multiple și chiar un final oarecum ambiguu.

Cel mai deosebit lucru din tot filmul însă este interpretarea superbă a lui Arthur Fleck (și mai târziu a lui Joker) de către actorul american Joaquin Phoenix. Este fără îndoială cea mai bună interpretare a unui personaj principal din orice film în acest an și unul din cele mai bune roluri din toată cariera sa, dacă nu cumva chiar cel mai bun. Șansele ca Phoenix să câștige un Glob de Aur pentru rolul său sunt foarte mari.

Va lua Joker marelel premiu?

Competiția de anul acesta pentru Globul de Aur la categoria „Cel mai bun film Dramă” este foarte strânsă. Pe lângă Joker, mai concurează Cei Doi Papi (o producție Netflix bine primită atât de critici cât și de public), Poveste despre căsnicie (un film cu doi actori tineri talentați și în vogă, Scarlett Johansson și Adam Driver), 1917 (un film despre Primul Război Mondial cu o realizare tehnică excepțională, realizat de Sam Mendes, regizorul filmului American Beauty și a celor mai recente două filme din seria James Bond) și The Irishman (un film pe care mulți deja îl văd ca pe un clasic modern al filmelor cu gangsteri, regizat de legendarul Martin Scorsese). Joker are în total un număr de patru nominalizări.

Chiar dacă nu va lua premiul cel mare, Joker este un film excepțional, ce merită văzut, care va rămâne unul dintre cele mai bune ale anului 2019 și despre care se va mai vorbi în anii care vor urma.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Recomandat
Sintagma AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL a început să fie folosită…
Cresta Posts Box by CP