Breaking News

VIDEO: Se va rupe Africa în două ? Crăpătura din Kenia a stârnit îngrijorarea comunității științifice

O fisură mare care se întinde pe mai mulți kilometri apărută în sud-vestul Keniei și care crește constant, ar putea însemna că Africa se va rupe în două

Se rupe Africa în două? Se rupe Africa în două?
Distribuie:

Publicația electronică  see.news împărtășește îngrijorarea oamenilor de știință după ce crăpătura mare, lungă de mai mulți kilometri apărută în sud-vestul Keniei, pare să indice faptul că Africa este pe punctul de a se rupe în două.

Crăpătura care continuă să crească, a făcut ca o parte din autostrada Nairobi-Narok să se prăbușească. Ea a fost însoțită de o intensă activitate seismică în zonă. Acum cercetătorii susțin că în decursul a milioane de ani continentul african ar putea să se împartă în două.

Într-un articol pentru publicația ”Conversation”, Lucia Perez Diaz, cercetător științific la  Fault Dynamics Research Group din Londra, explică cum s-ar putea întâmpla acest lucru. Pământul este o planetă în continuă schimbare, chiar dacă într-o oarecare măsură schimbarea ar putea fi aproape imperceptibilă pentru noi. Plăcile tectonice sunt un bun exemplu al acestui lucru. Dar, din când în când, se întâmplă câte un fenomen extrem și renasc întrebările cu privire la divizarea continentului african în două.

Cum a apărut ruptura

Litosfera Pământului (formată din crustă și partea superioară a mantalei) este formată din numeroase plăci tectonice. Aceste plăci nu sunt statice, ci se deplasează reciproc în raport unele cu alte la viteze diferite. Ele „glisează” peste o așa numită astenosferă vâscoasă.

Este exact mecanismul sau mecanismele care se află în spatele acestor mișcări. Fenomenul este larg dezbătut  în comunitate științifică. Aceste mișcări sunt susceptibile să inducă acei curenți de convecție în astenosferă și să genereze uriașele forțe la granițele dintre plăci. Aceste forțe în deplasarea lor pot cauza ruperea plăcilor. În acest fel pot să conducă la crearea unor noi limite ale plăcilor. Sistemul de crăpături apărut în Africa de Est este un exemplu că acest lucru se întâmplă în prezent.

Ce este ruptura din Africa de Est?

Falia gigantică din Africa de Est se întinde pe o distanță de peste 3.000 de kilometri de la Golful Aden, până în Zimbabwe. Ea împarte placa africană în două părți inegale: plăcile somaleze și nubiene. Activitatea de-a lungul ramurii estice a faliei, de-a lungul Etiopiei, Keniei și Tanzaniei, a devenit evidentă. Acest lucru a fost demonstrat de faptul că o crăpătură mare a apărut brusc în sud-vestul Kenyei.

De ce a avut loc crăpătura?

Atunci când litosfera este supusă unei forțe de extensie orizontală, ea se va întinde, devenind mai subțire. În cele din urmă, se va rupe, ceea ce va conduce la formarea unei văi provocată de această ruptură. Acest proces este însoțit de manifestări de suprafață de-a lungul văii respective. Ele sunt sub forma unor mișcări vulcanice și a unor activități seismice. Faliile reprezintă stadiul inițial al unei dezbinări continentale. Dacă reușesc să crească, pot conduce la formarea unui nou bazin oceanic.

Cum s-ar putea rupe Africa în două?

Oamenii de știință cred că Africa de Est se divizează. O margine imensă a plăcilor tectonice se întinde de-a lungul secțiunii estice a continentului pe o lungime de aproximativ 5.000 km. Aceasta poate fi văzută la suprafață ca Sistemul de Falii Est-African. Cele două plăci tectonice africane, cea somaleză și cea nubiană, se îndepărtează una de cealaltă.  Această zonă de rupere activă se propagă în prezent cu câțiva milimetri pe an. Acest lucru înseamnă că, în aproximativ 10 milioane de ani, va apărea un nou ocean, după ce o parte din Africa de Est se va desprinde de continentul mamă.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*

Inline
Inline