Breaking News

Codul manuscrisului supranumit „cel mai misterios text al lumii” a fost spart

Documentul care a contrariat mii de experți în linvistică a fost spart, susține acum, Dr. Gerard Chesire, un cercetător de la Universitatea din Bristol

Manuscrisul Voynich cel mai cel mai misterios text al lumii a fost spart Manuscrisul Voynich cel mai cel mai misterios text al lumii a fost spart (© Voynich manuscript)
Distribuie:

Manuscrisul, supranumit „cel mai misterios text al lumii”, care a contrariat mii de experți în lingvistică din întreaga lume de-a lungul secolelor, a fost spart, informează portalul de știri MS News.

Un lingvist, susține acum că ar fi reușit să „spargă” codul manuscrisului Voynich, un document care folosește o limbă moartă, cu un alfabet format din simboluri stranii. Acesta datează din secolul al XV-lea şi poartă numele lui Wilfrid Voynich, un librar care a cumpărat manuscrisul în 1912.

Mai mulți spărgători de coduri celebrii, printre care și Alan Turing (creatorul computerului și cel care a reușit să spargă Codul Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) au încercat să descifreze limbajul, însă au eșuat.

Cine este personajul care a spart codul

Dr. Gerard Chesire, un cercetător de la Universitatea din Bristol, crede că a spart, în sfârșit, codul.

Folosind o combinație de gândire neconvențională și ingeniozitate, Dr. Chesire susține că a identificat limba și sistemul de scriere folosit în document.

Acesta a declarat: „Alfabetul său este o combinație de simboluri nefamiliare și unele mai familiare. Nu include niciun semn de punctuație convențional. Totuși, unele litere au variante de simboluri pentru a indica punctuația sau accente fonetice. Toate literele sunt caractere mici și nu există consoane duble. Include diftongi, triftongi, tetraftongi și chiar și pentaftongi pentru abrevierea componentelor fonetice. Include de asemenea și câteva cuvinte și abrevieri în latină”.

Manuscrisul Voynich (© Voynich manuscript)

Manuscrisul Voynich (© Voynich manuscript)

Stabilind astfel limba utilizată, Dr. Chesire a început să înțeleagă conținutul manuscrisului.

Acesta a adăugat: „Ceea ce dezvăluie este și mai uluitor decât miturile și fanteziile pe care le-a generat. De exemplu, manuscrisul a fost compilat de către călugărițe dominicane ca sursă de referință pentru Maria de Castillia, Regină de Aragon, care s-a întâmplat să fie stră-mătușa Catherinei de Aragon.” (Regină a Angliei în secolul 16 și prima nevastă a lui Henrich al VIII-lea).

„De asemenea, nu este o exagerare să spui că această lucrare reprezintă una dintre cele mai importante evoluții de până acum în lingvistica romanică. Cel mai misterios text al lumii este scris în proto-romanică – ancestrală limbilor romanice de azi, inclusiv portugheza, spaniola, franceza, italiana, româna și catalana”.

Limba folosită era omniprezentă în Mediterana în timpul perioadei medievale, dar era arareori scrisă în documentele oficiale sau importante, deoarece latina era limba regalității, a bisericii și a guvernării. Ca urmare a rezultat dispariția proto-romanicii din cadrul consemnărilor, asta până acum”.

Când va fi tradus manuscrisul

Dr. Chesire are de gând acum să traducă întregul manuscris. Însă acest lucru s-ar putea să dureze ceva timp. Pentru că „cel mai misterios text al lumii” are peste 200 de pagini, o să mai avem de așteptat.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*

Inline
Inline