Breaking News

RADU, un copil genial căruia societatea i-a oferit doar un certificat de handicap

Radu Alexandrescu este catalogat în România drept un copil cu probleme ”speciale” primind de la societate doar un certificat de handicap

Radu Alexandrescu baiatul exceptional de dotat diagnosticat cu autism Radu Alexandrescu, băiatul excepțional de dotat, diagnosticat cu autism - Sursa foto: gandul.info
Distribuie:

Povestea lui Radu este o poveste de viață dar și o dovadă a ignoranței de care societatea românească dă dovadă față de persoanele cu handicap . Cei care citesc acest articol sper că vor înțelege mai multe din povestea lui, fie și doar pentru confortul lor sufletesc. Radu Alexandrescu a fost diagnosticat cu autism. În ciuda acestui fapt este un elev eminent, un aspirator de diplome la concursurile și olimpiadele la care a participat.

Povestea lui Radu

Radu nu-și ia notițe. Creierul lui este un hard-disk care înregistrează totul. Scrisul lui este indescifrabil. Din acest motiv mama lui a făcut o cerere la inspectoratul școlar pentru a da tezele unice în condiții speciale. A atașat la cerere și diagnosticul de sindrom Asperger de care Radu suferă. A trecut examenele cu ajutorul unui profesor care transcria răspunsurile lui orale.

Școala generală a făcut-o însoțit de doamna Mihai, o persoană în vârstă care stătea pe un scaun în holul școlii. Gălăgia, copiii care urlau, țipau sau se pârau îi dădeau sentimentul de nesiguranță. A fost tăvălit, umilit, i s-au rupt caietele, l-au filmat cu telefonul mobil dar el nu a reacționat. I se părea că astfel ar fi încălcat regulamentele școlii.

Acasă Radu nu poate rămâne singur. Mama lui pe care o cheamă Grazziela trebuie să fie în permanență lângă el. Din acest motiv nu poate pleca de acasă nicăieri. Face acest lucru cu devotamentul specific unei mame. Dar își pune mereu o cumplită întrebare: ”Ce va face când nu voi mai fi?”. Îl iubește enorm, este o extensie a băiatului dar se întreabă mereu deznădăjduită cum se va adapta în continuare.

Radu a spus primele cuvinte în jurul vârstei de un an. Nu a spus nici mama nici tata. Primele lui cuvinte au fost ”dividende” și ”calorifer”. Când și-a îmbogățit vocabularul, a început să-și imagineze o poveste cu o planetă. Se chema Doror și acolo avea o altă mamă, Manatina. Insista că totul e real nu o ”poveste”. Băiatul trăia în două lumi paralele. Pe la doi ani Radu a început să-și creeze un tic nervos. Își balansa capul într-o mișcare permanentă. El spune că este datorată faptului că se află simultan în cele două lumi.

Cum a fost diagnosticat

A fost diagnosticat cu autism târziu de către un neuropsihiatru. La grădiniță nu comunica deloc cu ceilalți copii. Educatoarea îl aprecia pentru că era un copil foarte isteț. Dar nu mergea singur la toaletă, nu se îmbrăca și nu se încălța singur. I s-a recomandat mamei să fie dus la o școală specială, pentru că școala la care îl înscrisese era o școală de elită iar el nu era un copil normal.

O învățătoare extraordinară a acceptat să-l ia în clasa ei. Din prima zi învățătoarea a rămas uimită de inteligența lui. Le-a cerut copiilor să dea exemple de cuvinte cu litera ”o”. Radu a ridicat mâna și a spus ORBITĂ. Când învățătoarea l-a întrebat ce este orbita, el a răspuns: ”Este traiectoria pe care se învârt planetele în jurul Soarelui și sateliții în jurul planetelor”. A înțeles că luase decizia corectă.

Mama lui spune că Radu este un copil supradotat strivit între două lumi. Când își va asuma România acești copii și îi va ajuta să se exprime la adevăratul lor potențial? Noi românii suntem mai autiști decât el, iar el e mai normal decât noi!

Sursa: Jurnalul național

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*

Inline
Inline