Breaking News

PUTIN face o demonstrație de forță! Cel mai mare exercițiu militar din ultimii 40 de ani

Cel mai mare exercițiu militar din Rusia de la Războiul Rece, care implică aproximativ 300.000 de militari, a început în estul Siberiei

PUTIN face o demonstrație de forță! Cea mai mare aplicație militară din ultimii 40 de ani Foto: www.militarytimes.com
Distribuie:

Portalul de știri MS News informează despre cel mai mare exercițiu militar declanșat de Rusia de la sfârșitul Războiului Rece. La uriașa aplicație militară denumită „Vostok-2018” participă și China, care a trimis 3.200 de militari, vehicule blindate și aeronave de luptă.

Ultimul exercițiu rusesc la o scară similară a fost în 1981, în timpul Războiului Rece, dar Vostok-2018 implică mult mai multe trupe și tehnică militară. Totul se întâmplă într-o perioadă de intensificare a tensiunilor NATO-Rusia. Relațiile dintre Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), o alianță de apărare formată din 29 de membri dominată de SUA, s-au înrăutățit din momentul în care Rusia a anexat Crimeea aparținând de Ucraina în anul 2014. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că exercițiile au fost justificate, având în vedere atitudinile „agresive și neprietenoase” față de Rusia.

Ce se va întâmpla în timpul exercițiilor?

Ministrul Rus al Apărării declarat că la acest exercițiu militar, ”Vostok-2018”, programat între 11 și 17 septembrie, vor participa mai mult de 1.000 de aeronave, 36.000 de tancuri, transportoare blindate și vehicule blindate de infanterie. La exercițiu vor participa 4 armate terestre, patru baze aeriene și 80 de nave ale flotei rusești din Marea Japoniei, Strâmtoarea Bering și Marea Okhotsk. Exercițiile nu vor fi însă în apropierea controversatelor insule Kurile la nord de Japonia, după ce discuțiile dintre Rusia și Japonia pe acest subiect au eșuat.

Postul de televiziune al Ministerului, Zvezda, spune că trei brigăzi de parașutiști ruși vor juca un rol cheie în acest exercițiu militar desfășurat la granițele dintre Rusia, China și Mongolia. Scopul cheie al aplicațiilor este acela de a desfășura rapid mii de trupe, aeronave și vehicule din vestul Rusiei în regiunile estice, la mii de kilometri depărtare. Acest lucru va presupune și realimentarea în timpul zborului a avioanelor de luptă. Amploarea exercițiului Vostok-2018 este echivalentă cu forțele desfășurate într-una dintre marile bătălii care a avut loc în Al Doilea Război Mondial.

De ce se întâmplă acest lucru acum?

Președintele Vladimir Putin a făcut din modernizarea militară, inclusiv cu noi rachete nucleare o prioritate. Forțele armate ale Rusiei se presupune că numără un total de aproximativ un milion de angajați. Colonelul rus în rezervă și senator, Frants Klintsevich, a declarat că: „potrivit Occidentului unitățile noastre și statul nostru major are abilități de luptă și de coordonare slabe, dar vremurile s-au schimbat. Acum avem o altă atitudine și posibilități de combatere diferite“.

De ce este implicată și China?

Ministrul Chinez al Apărării a vorbit despre aprofundarea cooperării militare și „consolidarea capacităților ambelor părți de a răspunde în comun la diverse amenințări la adresa securității”, fără a specifica aceste amenințări. Ministerul a confirmat amploarea implicării chineze: „3.200 de trupe, mai mult de 900 de componente militare, precum și 30 de aeronave, inclusiv elicoptere”.

Scara și momentul desfășurării aplicației militare Vostok-2018 este fără precedent pentru Rusia modernă, dar nu este o surpriză. Uriașa desfășurare de forțe este în mod clar concepută ca un spectacol de putere a lui Vladimir Putin și armatei sale, un mod de a arăta că în ciuda sancțiunilor occidentale, inclusiv împotriva sectorului apărării, țara rămâne sfidătoare la aceste presiuni externe. Este de asemenea o reamintire a faptului că deși Rusia este văzută ca o forță militară ostilă și agresivă față de Occident, Moscova a văzut de mult timp extinderea NATO spre est ca o amenințare.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*

Inline
Inline