Breaking News

VIDEO: Misterul bilelor de piatră perfect sferice de pe o insulă care nu a fost niciodată locuită

Bilele naturale uriașe din arhipelagul Franz Josef, care îi lasă pe oamenii de știință consternați

Bilele perfect sferice de pe insula Champ Foto: Russian Arctic
Distribuie:

The Siberian Times” a publicat un articol în care încearcă să prezinte misterul bilelelor de piatră de până la doi metri înălțime care se găsesc pe insula Champ, deasupra Cercului Polar de Nord. Acestea sunt perfect sferice și sunt împrăștiate peste tot în acest avanpost nordic nelocuit. În articol sunt prezentate cele mai recente imagini ale acestei insule remarcabile, situată la 2.842 kilometri nord de capitala Rusiei, Moscova.

Bilele perfect sferice de pe insula Champ 1

Foto: The Siberian Times

Din momentul în care insula a fost descoperită pentru prima oară, vizitatorii acestui peisaj cosmic au numit bilele de piatră ”mingile de fotbal ale zeilor”, iar de la început s-a considerat că este greu de crezut că acestea sunt naturale și nu făcute de o inteligență superioară.

Cu toate acestea, insula pustie de de 374 km² nu a fost niciodată locuită, iar oamenii de știință sunt siguri că acestea nu sunt artificiale, chiar dacă nu pot fi de acord cu modul în care s-au format. Bile de piatră asemănătoare, dar de dimensiuni mai mici, au fost găsite anul trecut pe insula Heiss în același arhipelag.

Bilele perfect sferice de pe insula Champ 2

Foto: The Siberian Times

Explicațiile date de oamenii de știință

Cercetătorul polar rus Viktor Boyarsky a spus despre fenomenul extraordinar: „Sferele sunt realizate din piatră moale nisipoasă. Puteți vedea că multe bile mari au crăpat în două jumătăți mari, iar cea mai mare piatră de pe insulă se descompune an de an”. Konstantin Zaikov, de la Universitatea Federală din Arctica, a declarat: „Ele par a fi făcute de om, dar ele sunt de fapt pietre care au fost formate cu mii de ani în urmă prin cristalizarea și magnetizarea ulterioară a granulelor de nisip pe un nucleu cristalin. Granulele de nisip se întăresc și creează o formă sferică destul de densă”.

Pe insula Heiss „sferele arată ca și gloanțele rotunde sau bilele de tun. Am găsit bile de diferite mărimi, dar nici una la fel de mare ca pe insula Champ”. Cu toate acestea, geologul austriac Sepp Fridhubera a susținut că formele rotunjite ale rocilor s-au format sub apă și au un nucleu organic în centru.

După cum s-a observat și în rapoartele anterioare, fiecare geolog pare să aibă propria lui teorie în legătură cu originea acestor bile, fiecare om de știință argumentându-și mai mult sau mai puțin convingător teoria. Insula Champ este numită după William S. Champ, un reprezentant al industriașului american William Ziegler, care a finanțat o serie de explorări arctice în secolul al XIX-lea. Heiss este o versiune germanizată a numelui Hayes. Isaac Israel Hayes, a fost de asemenea un explorator arctic american.

Până una alta, dincolo de controverse, bilele perfect sferice de pe aceste insule rămân încă un mister neelucidat de pe Terra.

Comentarii Facebook

Distribuie:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*

Inline
Inline